250 éves az ELTE Füvészkert

Budapest, 2022. május 17. 

A Füvészkert menedék, melynek kapuján belépve egy másik világba csöppenünk – mondta V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos a méltán híres botanikus kert 250. éves jubileumi zárórendezvényén, Budapesten. Az Agrárminisztérium 2022-es hungarikum pályázatán, ahol összesen 391 pályázó 930 millió forintnyi támogatásban részesült, eredményesen szerepelt a Füvészkertért Alapítvány is. Összesen 3,5 millió forintot fordíthatnak a Füvészkert alapításának 250 éves évfordulójával kapcsolatos megemlékezésekre, kiadvány és imázsfilm készítésére.

A Füvészkert nemcsak egy nagy múltú botanikus kert, hanem évszázadok óta velünk élő történelem és élményforrás – hangsúlyozta a miniszteri biztos. – Ezért is került a Hungarikum Bizottság 2022. januári 22-i döntése értelmében a Magyar Értéktárba a kiemelkedő nemzeti értékeink közé. Ezenkívül, a Füvészkert 1960 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, 2005 szeptemberétől a Magyar Örökség-díj tulajdonosa, 2006 májusában, pedig mint kulturális örökség is védelem alá került. V. Németh Zsolt beszélt arról is, hogy az itt végzett munka életmentő, értékmentő. A jelenlévő több ezer növényfajta között ugyanis találkozhatunk olyanokkal, amelyek mára a kipusztulás szélére kerültek, de az itt végzett szaporításokkal mégis van esélyük a megmaradásra.

Ismertségéhez jelentős mértékben hozzájárult, hogy Molnár Ferenc közismert regényében, A Pál utcai fiúkban a botanikus kert öreg pálmaháza nyújtott búvóhelyet Nemecsek Ernő és barátai számára. A 2008 óta hivatalos névként szolgáló „Füvészkert” elnevezés ennek a regénynek köszönhetően maradt meg, és terjedt el a köztudatban.

Forrás: kormany.hu

Fotó: facebook.com/vnemethzsolt

 



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: