Az Amerikai Egyesült Államokban is bemutatkoztak a hungarikumaink.

Rendhagyó és egyedülálló módon mutatta be a hungarikumokat az Amerikai Egyesült Államokban Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közigazgatási államtitkára, V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár és Hrivnák Tünde divattervező.

A különlegesség, egyediség és minőség jegyében, „Új útra kelt értékeink” címmel a hungarikumokról szervezett ismertető és oktató körút ráirányította az amerikai magyarság érdeklődését mindazon értékeinkre, amelyekre nemzetünk mindig is büszke volt.

A magyar delegáció Fedor Istvánnal, a Washingtoni Magyar Ház elnökével és feleségével, Fedor Erikával a hungarikumok jelentőségéről és a magyar kézi hímzés továbbéltetéséről, az abban rejlő lehetőségekről is tárgyalt. A találkozón Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a hölgyek egyedi látásmódjával, a magyar hagyományokban gyökerező női értékek és jellemvonások felelevenítésével hívta fel a figyelmet arra, hogy a magyar népművészetben és kultúrában számtalan olyan szépséget találhatunk, amely színesebbé, gazdagabbá, valóban különlegesebbé teszi világunkat. A program washingtoni megnyitóján, Hrivnák Tünde divattervező autentikus matyó és kalocsai kézi hímzéssel díszített kollekciójának divatbemutatója után, minőségi magyar borokat kóstolhattak a résztvevők, így megismerhették a magyar szőlészetek kiválóságait.

Az amerikai látogatáson a Marymount Egyetem művészeti tanszék vezetőjénél, Christina Clarknál és Matthew D. Shank igazgatónál folytatott egyeztetést Gulyás Andrea és Hrivnák Tünde. A diákok elsajátíthatták a különleges magyar minták hímzéstechnikáját, amelyeket a magyar divattervező módszerének alkalmazásával beépíthetik tanulmányaikba, későbbi munkásságukba.

A 10. Sarasotai Magyar Fesztiválon debütált az interaktív hungarikum kiállítás, amely V. Németh Zsolt államtitkár közreműködésével, igazán egyedi, modern grafikai arculatban, kivételes képi megjelenítéssel mutatta be nemzetünk csúcsteljesítményeit.

Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár a népszerű fesztiválon felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar népművészetben és kultúrában számtalan olyan értéket, szépséget találhatunk, amely színesebbé, gazdagabbá, valóban különlegesebbé teszi világunkat.

 

A fesztiválon a By Me divatbemutatót követően a magyar kézi hímzések történelmével, technikájával, és annak tovább éltetésére kidolgozott módszerrel ismerkedhetett meg a nagyszámú amerikai-magyar közönség.

Forrás: FM sajtóiroda, kormany.hu



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: