Eredetvédelmi fórum Székesfehérváron

A Földművelésügyi Minisztérium három évvel ezelőtt indította el Eredetvédelmi Programját az oltalomban részesülő földrajzi árujelzők számának növelése, valamint a már meglévő földrajzi árujelzőkben rejlő lehetőségek jobb kihasználása érdekében.

 

A rendezvénysorozat székesfehérvári megnyitóján Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár város polgármestere, és Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mondott köszöntő beszédet.

Az egyediséget hordozó hagyományos mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, italok olyan értékeket képviselnek, amelyeket nemcsak óvni, hanem a jövő nemzedékek számára megőrizni is kötelességünk – mondta el Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára.

Az eredetvédelemmel, vagyis a földrajzi árujelzők használatának szabályozásával biztosítani tudjuk a magyar mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, szeszesitalok és borok hagyományos neveinek védelmét az Európai Unió valamennyi tagállamában – emelte ki az államtitkár.

Nagy István arról is szólt, hogy az oltalom mögött nemcsak a minőségi paramétereket befoglaló termékleírás áll, hanem a termelők jogérvényesítési lehetőséget is kapnak az Európai Unión belül. Azaz nem lehet szegedi paprikát termelni a Balaton környékén, vagy gönci barackpálinkát előállítani Budapesten – tette hozzá. 

A megnyitó beszédeket követően átadták a nemzeti oltalmat szerzett termékek termelői részére az elismerő okleveleket. A földrajzi árujelzők köre a csopaki borral, az akasztói szikiponttyal, a budaörsi őszibarackkal, a szomolyai rövidszárú fekete cseresznyével, az újfehértói meggyel, a nagykun rizzsel, és a nagykörűi ropogós cseresznyével bővült.

A fórum keretében Gál Péter a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a fórumsorozatot a szaktárca azért indította el, hogy azokat a termelőket is elérjék, akik eddig nem kerültek kapcsolatba a minisztérium eredetvédelmi programjával, s akiknek egyedi értéket képviselő termékeit a földrajzi árujelzők alkalmazásával meg tudják védeni.

Mint mondta, jelenleg Magyarországon már több mint 80 földrajzi árujelző áll oltalom alatt vagy folyamatban van az ezzel kapcsolatos eljárás. Hozzátette: ha a földrajzi árujelzők adta lehetőségeket a termelői közösségek jól alkalmazzák, jelentősen segíthetik a sikeres piaci értékesítést.

A Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztályának képviseletében Háda Attila Elemér főosztályvezető-helyettes tartott előadást a helyi, megyei, értéktárak szerepéről, értékeink védelmének kiemelt fontosságáról, valamint a hungarikumokban rejlő gazdasági lehetőségekről.

 Forrás: FM Sajtóiroda –hungarikum.hu



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: