folkTREND! – viselet-bemutató a hagyományok és a modernitás jegyében

A magyarság hagyományos öltözködési kultúráját, népi motívumait felvonultató divatbemutatót szervezett a Földművelésügyi Minisztérium „folkTREND! – A hagyomány a régi, a stílus új” címmel Budapesten. A hungarikumokért is felelős tárca a hagyományokat újragondolt formában bemutató kezdeményezést tavaly indította útjára, amelynek újabb állomása volt a tegnapi rendezvény.

A divattervezők arra kaptak felkérést, hogy ötvözzék a hagyományos motívumokat, anyagokat, formákat a jelenkor öltözködési stílusával. A már ismert tervezők mellett az idei évben a minisztérium által meghirdetett hungarikum pályázat viselettervezésre és - készítésre kiírt célterületének nyertesei számára is megnyílt a lehetőség, hogy újonnan készített kollekcióikat bemutassák a rendezvényen. A pályázat kifejezetten olyan öltözetek és kiegészítők megtervezésére biztosított lehetőséget, amelyeket a tradicionális formavilág, alapanyag és technika jellemez.

A pályázók két területen nyújthatták be terveiket: az elsőben olyan modern ünnepi és hétköznapi ruhák, illetve kiegészítők tervezésére nyílt lehetőség, amelyek formavilágában, díszítményében, az alkalmazott technikában fellelhető a hagyomány egy-egy eleme. A második terület középpontjában pedig a kékfestés mestersége állt; a pályázóknak a hagyományosan előállított kékfestő anyag mai, modern férfi, női, gyermek ruházatokon való alkalmazását kellett kivitelezniük.

Világosan látnunk kell, hogy a jelen dinamizmusa, sodró lendülete bizony új technikákat követel meg akkor, ha szeretnénk felmutatni tradicionális értékeinket. Divatos, naprakész védőpajzsot kell találnunk a tömegkultúra lélektelen támadásai ellen – mondta beszédében V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a divatbemutató célkitűzéseivel kapcsolatban.

A rendezvényen bemutatott, hungarikum pályázaton győztes ruhákat Szombathy Márta, Csider István, Sárospatakiné Fazekas Judit, Dobosné Hajdu Anikó, Besze Zsófia, Illés Vanda, Stoffán Linda, Csendes Lajos, Kovácsné Pócza Ágnes, Szombati Klára, Németh Hajnal Aurora és Mundrusz Anett tervezte. A neves, ismert tervezőket pedig az Igéző, a Szervető, a Meyke, a Romani, a Soutache, a Zema valamint Esztány István, Mindák Viktória, Pásztor Anni és Hampel Katalin képviselte az egyedülálló eseményen.



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: