Fontos megőrizni a helyi és nemzeti kincseket

A globalizáció veszélyezteti a nemzeti értékeket, kultúrákat, ezért fontos megőrizni a helyi és nemzeti kincseket - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter, a Hungarikum Bizottság elnöke  a Hungarikumok Klubja rendezvényén a Parlamentben.

Kiemelte: a hungarikumok népszerűsítése során fontos elérni az ifjúságot, hogy közvetíteni lehessen a nemzeti értékekben rejlő üzeneteket, a múlt örökségét a jelenbe.

A hungarikum törvény az alulról felfelé építkező közösség szellemiségét támogatja, a hungarikum piramis működésének közösségi, társadalmi haszna abban is megmutatkozik, hogy azonosítja a származás, az eredet, a minőség, a nemzeti védjegyeztethetőség lehetőségeit - mutatott rá a miniszter.

Nagy István hangsúlyozta, kreativitással, közös munkával lehet értéket teremteni az örökségekből, társadalmi erőforrásokból.

Rámutatott arra, hogy a speciális termékek erőforrásai lehetnek egy-egy helyi közösségnek, amennyiben hagyományos termékről van szó, ilyen például a tokaji aszú, a herendi porcelán, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény.
Nagy István szerint az a közösség, amely engedi kihunyni hagyományainak parazsát, hamarosan már csak hamut talál önmaga helyén.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja az ülésen elmondta, a hungarikumok olyan kincsek, amelyek tulajdonságai között lényeges és kiemelkedő a magyar nemzeti jelleg, amely sajátosságával, minőségével, különlegességével öregbíti a magyar nemzet hírnevét, növeli a megbecsülését a világban.

V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, a Hungarikum Bizottság tagja hangsúlyozta, a tradíciójukhoz való viszonyukkal a nemzetek jövőt is választanak maguknak. A magyar nemzeti karakterjegyek, a hungarikumok nemcsak minket, hanem Európát, sőt, az egész emberiséget gazdagítják - jelentette ki a miniszteri biztos.

A Hungarikumok Klubja ülésén bemutatták a Lakitelek Népfőiskola kollégiumainak munkáját, az iskolásoknak szervezett hungarikum vetélkedőket, a Pannon értékhálózat munkáját. A rendezvényen átadták az idei Hungarikum Média-díjat Borbás Máriának, a közszolgálati média meghatározó személyiségének a hungarikum mozgalmat népszerűsítő műsoraiért.

Forrás: MTI

Fotó: AM Sajtóiroda

További képek

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: