A határon túli magyar örökséget bemutató sorozat indul a Kossuth rádióban

Hiszek egy hazában címmel a határon túli magyar örökséget, a magyar kultúra évezredes értékeit, a külhoni magyarság szellemi és anyagi alkotásait bemutató új, 200 részes sorozat indul a Kossuth rádióban - jelentette be a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

V. Németh Zsolt közölte: az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával megvalósuló sorozat apropója, hogy 2020-at az Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította, emlékezve a trianoni békediktátum 100. évfordulójára. "Ebben az évben számot vetünk a békediktátum által okozott gazdasági politikai és lelki problémák megoldatlanságával, de még inkább cél, hogy erőt merítsünk a külhoni magyarság megmaradásba vetett hitéből" - hangsúlyozta V. Németh Zsolt. Egyúttal hozzátette: lehetőség kínálkozik arra, hogy a 2010-ben megkezdett határokon átívelő nemzetegyesítés eredményeit is megmutassák, a Hiszek egy hazában című sorozat pedig ebbe illeszkedik.

Az új sorozat nem csak azt mutatja meg, hogy mi-minden maradt az elcsatolt nemzetrészeken, hanem azt is, hogy a külhoniak - Kárpátalja, Erdély, a horvátországi magyarság, Muravidék, Őrvidék, Felvidék és a Délvidék - miként gazdagították az egyetemes magyarságot az elmúlt években, évtizedekben is – mondta a miniszteri biztos. Véleménye szerint Trianon kapcsán arról is beszélni kell, hogy senki sem vehette el a magyarságtól a Hunyadiak vagy a Rákócziak emlékezetét, illetve Arany János, Ady Endre vagy Bartók Béla munkásságát. Az új sorozat azt is megmutatja, hogy mi minden maradt az elcsatolt nemzetrészeken, illetve hogy azok miként gazdagították az anyaországot - fűzte hozzá.

Megjelenik mások mellett Kós Károly erdélyi magyar építész, író, valamint Zala György alsólendvai születésű szobrászművész munkássága és a többi közt a vajdasági magyar tamburamuzsika, az Őrvidékről a Rongyos Gárda önszerveződő fegyveres csoport, a drávaszögi kisszerszámos halászat, a Felvidékről pedig a selmeci diákhagyományok - sorolta a miniszteri biztos. A közelmúltban létrejött értékekre utalva jelezte, hogy a műsorban szintén szerepelni fog Tusványos, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, Kárpátalján a vereckei honfoglalási emlékmű, továbbá "a profán zarándokhellyé váló" dunaszerdahelyi futballstadion is.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, a félhetes hírek előtt elhangzó kétperces műsorrészekből sajátos magyar életmód, életforma is körvonalazódik, amelynek megvédését, megóvását a Hungarikum Bizottság és az agrártárca is feladatának tekinti - közölte a politikus. A sorozatnak az Ismerős Arcok: Nélküled című dalát megidéző főcímzenéjéről V. Németh Zsolt elmondta, hogy "friss, mai muzsikát akartunk választani", a dalt a magyar emberek új magyar indulóvá emelték. Tájékoztatása szerint a műsor stúdiómunkáit a HM Zrínyi Nonprofit Kft. végezte.

Gadácsi János, a rádiósorozat készítője ismertette: a témák legtöbbje a külhoni nemzetrészek értéktáraiból származik, amelyeknek köszönhetően be lehet mutatni a Kárpát-medence sokszínűségét. "Ennél szebb munkát el sem tudok képzelni" - fogalmazott a rádiós szerkesztő.

A sajtótájékoztatón bemutatták a sorozat első - hétfő reggel adásba került - összeállítását, amely a Szentegyházi Gyermekfilharmónia történetét és munkásságát ismertette meg a hallgatókkal.

Videó megtekintése - 1

Videó megtekintése - 2

Forrás: MTI/AM Sajtóiroda

Fotók: AM Sajtóiroda, MTVA

 

 



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: