Januártól Vármegyéről vármegyére címmel új sorozat indul a Kossuth rádióban

Budapest, 2022. december 21.

Január 2-án reggel fél hétkor Vármegyéről vármegyére címmel sorozat indul az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával a Kossuth rádióban. A műsorsorozat narrációját Vecsei H. Miklós színművész végzi, a szignálját pedig a Csík Zenekar készítette, mondta el V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos budapesti sajtótájékoztatóján. 

Kezdeményezésünkre az elmúlt években három sorozat is - Mi, Magyarok, Hiszek egy hazában, Elindultam szép hazámból címmel - nagy sikerrel futott a közrádióban, amelyeknek az volt a célja, hogy megerősítsük a határokon innen és túl élő magyarság nemzeti identitását.  A sorozat előző részei nyomtatásban is elérhetőek, magyar, angol és német nyelven - mondta el V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztos.

A miniszterelnöki biztos hozzátette: a Vármegyéről vármegyére című rádiósorozattal a patriotizmusnak egy újabb szintjét kívánjuk támogatni. A címadás apropója az, hogy az Országgyűlés 2023. január 1-től módosította az Alaptörvényt, amelyben rendelkeztek a megyék vármegyékre való átnevezéséről, ezzel is megerősítve a demokrácia nemzeti karakterét. Ehhez kapcsolódóan a megyei értéktárak is vármegyei értéktárakként működnek tovább. A vármegyei értéktárakban lévő értékek mindennapjaink részévé váltak, amelyek nélkül elképzelhetetlen az adott vidék. Az odalátogató ezekkel azonosítja azt a földet, ezért fontos a közös, vármegyei identitás megerősítése, hiszen létezik vasi, zalai, somogyi, békési életérzés is. 

Mindez nagyban hozzájárul az ún. megyei brandek megerősítéséhez, amihez jó példaként szolgál a „Megyerikum” kifejezés használata – mondta el V. Németh Zsolt. 

Gadácsi János, a rádióműsor-sorozat szerkesztője elmondta: az eddigi kiadványainkban a magyarság kiemelkedő nemzeti értékeivel, hungarikumokkal, kiváló életművekkel foglalkoztunk. A vármegyei értéktárak bemutatásával azt próbáljuk tudatosítani, hogy egy helyi érték ugyanolyan fontos az egész nemzet szempontjából, mint pl. a Kodály-módszer, amit az egész világon ismernek. 

Ha valahol egy megyei érték összetartja az adott közösséget, az ugyanolyan lényeges, mint a világraszóló magyar értékek. Így mindenki számára világossá válik, hogy ami helyben jó, az mindenkinek jó, lényeges elem a közösség formálásában – tette hozzá Gadácsi János.

Fotó: Vermes Tibor

További fotók

 



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: