Lezsák Sándor: értékfeltáró mozgalom indult a hungarikum törvény nyomán

Az Országgyűlés alelnöke szerint a hungarikum törvény négy évvel ezelőtti elfogadása nyomán értékfeltáró mozgalom indult: több mint ezer településen jött létre értéktár bizottság; s számos diákcsoport is a kezdeményezés részese lett.

Lezsák Sándor, a Hungarikum Bizottság tagja erről a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben beszélt, ahol a május végén a Parlamentben rendezett Kárpát-medencei Hungarikum- vetélkedő győztes csoportjait látták vendégül.     Mint felidézte, a vetélkedő fődíja egy kétnapos kirándulás volt, amelyre a győztes csapatokat (a Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium diákjai és a gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvoda tanulói) a hungarikumokért felelős államtitkárság munkatársai is elkísérték.     

A politikus beszámolt arról is, hogy a pécsi állomás előtt a csoport a Herendi Porcelángyárban, illetve Kaposmérőn, Kassai Lajos lovasíjásznál ismerkedett meg a hungarikumokkal.     A baranyai megyeszékhelyen a Zsolnay-negyedben kiállított, több mint 650 különleges Zsolnay-porcelán műalkotásból álló Gyugyi-gyűjteményt látogatták meg a vetélkedő győztesei.     A Hungarikum Bizottság munkájának lényegéről Lezsák Sándor úgy fogalmazott: feladatuk az értékeket úgy értékesíteni, hogy az által az ember és a nemzet erősebb legyen.     Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs kultúráért felelős alpolgármestere az eseményen felidézte, hogy a baranyai megyeszékhely a megyei jogú városok közül elsőként döntött értéktár bizottság felállításáról. Azóta több tucat helyi értéket - köztük a Zsolnay-porcelánt és a negyed műemléki épületegyüttesét - vette a grémium fel az értéktárba - emlékeztetett.     A helyi értékek megismerése az identitást erősítik - jelentette ki a városvezető, aki az értéktár bizottság munkájának elismeréseként értékelte a Hungarikum-vetélkedő győzteseinek pécsi látogatását.     

A Hungarikum-vetélkedő győztesei a kirándulás másnapján a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumban az alföldi megyeszékhely két fontos nemzeti értékének történetéről kaptak átfogó képet. A helyszínen megismerkedhettek a különleges szőregi rózsatő termesztésének módjával, az országos túra utolsó állomásán, a kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeumban a csipkevarrás élő hagyományaiba nyertek betekintést.

A vetélkedő szervezői korábban az MTI-vel közölték: az általános iskolások közül a gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvoda csapata, a középiskolások közül pedig a Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium diákjai nyerték a Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedő döntőjét május végén.     Az Országházban rendezett nemzeti döntőben akkor tizenhárom iskolás csapat mérte össze tudását.     A többkörös vetélkedő nemzeti elődöntőjét április 21-én tartották a Lakitelek Népfőiskolán. Ott minden megyéből egy általános iskolás és egy középiskolás csapat jutott tovább és képviselte saját megyéjét. Így alakult ki a mezőny, amelyben 26 általános iskolás és 20 középiskolás csapat mérkőzött meg.     A verseny középpontjában a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő 64 hungarikum állt (jelenleg 67), ezekről az értékekről kérdezték játékos formában a diákokat.

 

Forrás: MTI



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: