Szeghalom - a kolbásztól a pálinkáig

A kolbászkészítésbe Macsári József polgármester mellett Gajda Róbert megyei kormánymegbízott és Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke is beszállt.

Már szombat reggel igazi disznótoros hangulat uralkodott a városi sportcsarnok környékén, sokan ott reggeliztek egy kupica pálinka kíséretében. A hatalmas üstökben készültek a hagyományos disznótoros étkek, így a hagymás vér, az orjaleves, a toros káposzta, végezetül pedig a hurka és a kolbász. Az illatok terjengtek, a finomabbnál finomabb étkek fogytak rendesen, dr. Pénzely Erika jegyző nem győzte osztogatni a tányérokat és a kenyeret.

– Idén is két, egyenként kétszáz kilogrammos hízót vágtunk le, majd dolgoztunk fel teljesen – mondta Macsári József, Szeghalom polgármestere. Hozzátette, az étkeket adományként értékesítik a hagyományoknak megfelelően. A korábbi években is jótékony célokat szolgált a befolyt összeg, idén sincs ez másként: ezúttal a várandós kismamákat segítik. Lapunk megtudta, hogy Szeghalmon 47-en vannak áldott állapotban, ők vásárlási utalványt kapnak, amiből egészséges ételeket vehetnek – hogy várandósan is egészséges életmódot folytathassanak.

Amíg a városi sportcsarnok parkolóiban már remek volt a hangulat, és a hangfalakból dübörögtek a nóták, az arénában készülődtek a csapatok. Először rendeztek a disznótor keretében kolbásztöltő- és kolbászgyúróversenyt, amire hét csapat nevezett – igazán hangzatos neveket választottak maguknak. Azonban nemcsak ennyivel készültek a nagy megmérettetésre, hanem az asztalokat is ellepték mindenféle csodával, díszítéssel.

Az egyletek „alkotását” természetesen szakértőkből álló zsűri bírálta el. Nagy Lászlóné mesterszakács elmondta, hogy az íz és az állag a meghatározó abban a tekintetben, hogy mitől jó egy kolbász, no meg a fűszerezés, amitől egyedi lesz a végtermék. Ezért ő is ezekre összpontosított a leginkább, amikor osztogatta a pontokat, ugyanakkor számított a higiénia is, azaz, hogy mennyire tartanak az asztalon tisztaságot és rendet a csapatok.

Miközben a csapatok megkapták az egyenként tizenkét kilogramm húst, amivel dolgoztak, Macsári József polgármester Gajda Róbert megyei kormánymegbízott és Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnökének a társaságában szintén belekóstolt a kolbászkészítésbe. Azt már Elek Gyula – aki végig szakmai szempontból irányította a munkafolyamatokat – mondta el lapunknak, hogy összesen száz kilogramm húsból készítették a kolbászt.

Forrás: beol.hu (cikk)

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: