Táplálkozástudományi Szimpózium a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Egészségtudományi Karon hungarikumokkal

Első alkalommal tartottak Táplálkozástudományi Szimpóziumot az Egészségtudományi Karon 2016. április 16-án. Az esemény keretében rendezték meg a dietetikus hallgatók számára meghirdetett Bencsik Klára Konyhatechnológiai Emlékversenyt, ahol a díjazottakat hungarikum ajándékcsomagokkal jutalmazták. 

A szimpóziumot Dr. Bognár Lajos helyettes államtitkár nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta az egészséges, fenntartható gazdálkodásból származó alapanyagok szerepét az egészségmegőrzésben, de arra is kitért, hogy a közétkeztetésben is fontos a jó alapanyagok kiválasztása a gazdaságosság figyelembevételével, s ebben akár a hungarikumoknak is szerepük lehet.

Dr. Tátrai Németh Katalin tanszékvezető a dietetikusképzés elmúlt negyven évéről beszélt. Az elindulás kapcsán kiemelte, hogy a tanszéken már 1975-ben olyan képzést hoztak létre, ahol a dietoterápia művelésére, kórházélelmezési üzemek vezetésére és prevenciós feladatok ellátására is alkalmas szakemberek végeztek. Hozzátette: a tanszék jövőbeni tervei között az angol nyelvű diabetológus szakdietetikus-képzés elindítása, valamint az élelmiszer- és biokémia laboratórium további fejlesztése is szerepel.

Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke a tanszék és a dietetikus szövetség munkájának összefonódásáról, közös együttműködéseikről, programjaikról és a szövetség eredményeiről beszélt. Az előadásokkal párhuzamosan zajlott a tanszék tankonyhájában a dietetikushallgatók számára meghirdetett Bencsik Klára Konyhatechnológiai Emlékverseny, melyen három díjat osztottak ki, a Bencsik Klára-díjat, a legjobb pályaműért járó díjat és a Közönségdíjat. A legjobbnak Kristóf Eliza, harmadéves dietetikushallgató bizonyult, aki mindhárom díjat megkapta. A nyertes hallgatókat hungarikum ajándékokkal is jutalmazták.

A szimpózium záró szekciójában a hungarikumoké volt a főszerep. Először Dr. Urbán Veronika mutatta be a hungarikummá válás folyamatát, majd Dr. Gundel János tartott előadást a Gundel örökségről. A rendezvényt Dr. Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság Értéktár koordinációs megbízottjának előadása zárta a hungarikum mozgalomról, a helyi értékek felkutatásának, megőrzésének és népszerűsítésének fontosságáról.

 

Forrás: Semmelweis hírek (cikk)

 

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: